Informasjon til nye brukere

Informasjon til nye brukere


Velkommen

Uansett hva slags interesser eller behov du har - her vil du finne noe du liker! Om det er å sitte på dataen, spille på musikkrommet, ta et slag bordtennis, gå på tur eller løfte vekter, holde på med leire, glass, tekstil, tre eller maling på verkstedene eller bare ha det sosialt: Vi har masse å by på. Så ikke nøl.


Her er det ingen som spør deg om erfaringer i psykiatrien eller om diagnoser

Vi på Amalie Skrams hus fokuserer på det sunne og friske - ikke på sykdom. Her trenger du ikke å informere noen om hvorfor du kommer, hva du har opplevd, om du har en diagnose eller ei og hva du eventuelt har erfart innenfor psykiatrien. Her finner du ingen terapeuter, psykiatere eller psykologer. Det eneste du må være enig med deg selv i, er at du tilhører målgruppen "mennesker som har eller har hatt psykiske helseplager". Det holder for oss og kan bety en ny start for deg - langt utenfor psykiatriens korridorer og overvåkningsregime. Her starter du med blanke ark og vi forholder oss til den du er nå.


Første gang du kommer

Mange kan synes at det er litt skummelt å gå inn første gangen. Er du blant dem, kan du ringe 55311030 og avtale med en ansatt om å bli møtt og få en rundtur.

Det kan gjøre det enklere for deg.

Noen kan synes det er litt vanskelig å sette seg i den store dagligstua de første gangene. Om du synes det, så skal du vite at det blir lettere etter hvert.

Og ingen forlanger av deg at du skal si noe eller bidra med noe spesielt. Du kan sitte hvor du vil uten å si noe - eller ta kontakt med noen om du vil.

Det er lov å sitte for seg selv - eller sette seg ved noen.


Bruk huset så mye eller lite du vil

Noen er her en stund, kanskje noen timer på formiddagen eller etter jobb. Andre er her hele dagen fra 9.00 til 20.00 om kvelden.

Alt er ok - du bestemmer selv. Det er hyggelig om du stikker innom for en kopp kaffe og en liten prat.


Det er du som har initiativet og bestemmer for hva du vil gjøre på huset

Dette er et hus med enormt mange kreative aktiviteter (som du kan lese om på nettsiden - gjør det!)

Du må i stor grad selv ta initiativ og være ganske selvdrevet. Samtidig vil du alltid finne noen som kan hjelpe deg i gang med noe.

De ansatte er der nettopp av den grunnen. Og mange av de erfarne brukerne vil også hjelpe deg.


Selv om du ikke er medlem er det bare å ta huset i bruk og sette i gang på verkstedene. Om du ikke vet så mye om hva som foregår på slike verksted og rom,

er det lurt å spørre etter noen som er ansatt for en introduksjon.

Daglig er det noen som maler, tegner, lager glasskunst, dreier keramikk, karer ull eller jobber med tekstiler, snekrer og lager kniver, spiller musikk, lager mat, er på turer sammen, bruker trimapparatene, gjør yoga, skriver, jobber på data eller er sosiale i dagligstua. Her er prinsippet at vi lærer av hverandre og inspirerer hverandre.

Det er ingen som forlanger at du skal gå i gang på verkstedene og du kan bruke huset uten å være spesielt interessert i slik arbeid, men vi vil gjerne invitere deg til å prøve ut ting når du selv har lyst!


Du kan medvirke til fellesskapet og husets drift og gjøremål etter evne

En fin måte å bli kjent med andre på er å delta i frivillig arbeid på huset. Mye gjøres av mange hver dag - ellers hadde ikke Amalie Skrams hus kunnet fungert! Vi har ikke noe vaskebyrå, kantinepersonell eller andre serviceinstanser. Hver uke blir huset vasket og ryddet, og det lages middag  flere ganger i uka – på initiativ- og i regi av brukerne selv.


Du må være rusfri på huset

Amalie skrams hus er et rusfritt hus. Du må være edru/ nykter når du besøker oss.


Huset har gode åpningstider for brukere og veldig gode åpningstider for medlemmer

Vi har åpent for brukere som ennå ikke er medlemmer på mandag, tirsdag og torsdag fra 09.00-20.00 og på onsdag og fredag fra 09.00-16.00.

For medlemmer - og det kan du bli - er dette et hus som nesten alltid er åpent – ikke minst fordi det holdes medlemsåpent uten ansatte til stede, særlig i helger og helligdager.

Når du er ny vil det ta litt tid før du blir medlem. Først må vi medlemmer som holder medlemsåpent og daglig leder bli litt kjent med deg. Og du må bli kjent med oss.

Etter at du har brukt huset noen uker kan du bli medlem om du betaler kr. 100,-. Da kommer du inn på "medlemsåpent" og du får nye rettigheter som å stemme på årsmøte og medlemsmøter. Du kan bli valgt inn i styre og stell om du ønsker det.


Mye kompetanse i nettverket av brukere og medlemmer på Amalie Skrams hus

Dette er et hus med enormt mye menneskelige ressurser og kompetanse samlet under ett tak.

Og det er høyt under taket og plass til alle. Huset utgjør et stort nettverk når man har blitt kjent. 

Det kan kanskje oppleves som litt "klikkete" til å begynne med, for det er en god del av oss som kjenner hverandre godt.

Men dette går fort over - gi det en sjans, for vi vil ha deg med!


Hva gjør jeg om jeg opplever noe plagsomt?

Ta kontakt med  en  ansatt. De har ansvar for det psykososiale miljøet og at ingen går over streken og bryter med husordensreglene våre.

Det er ikke lov å sjikanere andre - husordensreglene er klare! Bryter man med husordensreglene blir man utvist for dagen eller for lengre tid hvis det er alvorlig.

Stort sett er det veldig hyggelig hos oss, så du har ikke noe å frykte.

I alle "storfamilier" blir man både utfordret til nytenkning og man får respons på seg selv - og her er meninger mange, både politisk og ellers. Så det kan til tider være ganske mange diskusjoner, og diskusjoner må vi tåle.